Jelen sika – třída a popis | Velikost, lokalita, foto

Jelen sika je jedním z nejkrásnějších a nejpůvabnějších zvířat. Zdá se, že byl stvořen pro pohádky a romantické filmy. Ne nadarmo je zvíře považováno za symbol krásy a zbožnosti. Říká se, že setkání s jelenem přináší štěstí a bohatství. Vzhledem k tomu, že jelen je velmi opatrné, plaché zvíře, neměli byste při setkání s ním dělat prudké pohyby ani vydávat hluk. A budete šťastní!
Standard milosti
Jeleni patří do řádu kytovců. Nejúžasnější je, že našimi sousedy v řádu nejsou jen žirafy, divočáci a velbloudi, ale také hroši, vorvani a velryby! Maximální délka těla jelena dosahuje 180 centimetrů, výška – 110 centimetrů, hmotnost – 130 kilogramů. Samci jsou vždy větší než samice. Japonský jelen sika je považován za nejmenší. Hmotnost samic tohoto druhu nepřesahuje 40 kilogramů. Šampionem ve váze je japonský jelen poddruhu Ezo – samci váží více než 200 kilogramů!
Zvíře má červenočervené zbarvení s půvabnými bílými skvrnami. Tato barva převládá, ale v závislosti na druhu se barva srsti může lišit od červené po černou. V zimě zůstává barva stejná, ale mírně vybledne. Srst se stává střapatou, skvrny jsou téměř neviditelné. V létě je barva obnovena do své nejlepší podoby.
Všichni jeleni sika jsou bez výjimky stavěni velmi elegantně. Mají malé klínovité hlavy a úhledné, harmonické rohy. Muži mohou mít násilnou povahu. Vyjadřují nelibost a nafukují si záď. Jelen sika je velmi podobný daňkovi, na rozdíl od něj však nemá rozšíření na špičkách paroží. Zvíře je uvedeno v červené knize.
Původem z Asie
Jelen sika preferuje Asii. Vyskytují se v Japonsku, Vietnamu, Číně a na Tchaj-wanu. V současnosti je největší populace jelenů sika v Japonsku, kde žije přibližně 3 miliony jedinců! Svého času byla zvířata přivezena do různých evropských zemí – Francie, Švýcarska, Nizozemska, ale i do USA a Kanady. Používali se především jako okrasná zvířata v parcích. Ve státě Washington byli chováni pro lov. Postupně jeleni migrovali z parků do volné přírody. Někde zakořenily, jinde úplně zmizely.
V Rusku bylo stanovištěm jelena sika Primorské území, poté bylo zvíře přivedeno na Kavkaz a do středního pásma, kde jelen úspěšně zakořenil. Stalo se tak ve 30. letech minulého století. Kvůli intenzivnímu lovu však jelen téměř vymizel. Naštěstí dnes ruská populace ve volné přírodě čítá desítky tisíc zvířat.
Jelen sika z Dálného východu žije v listnatých lesích, kterým dominují duby, které poskytují hojnost potravy v podobě žaludů. Zvířata nemají ráda pláně, preferují drsný terén s mnoha řekami a potoky. Jeleni jsou výborní plavci. Živí se zpravidla na lesních mýtinách.
Zvířata se také chovají na jeleních farmách. V Rusku jsou takové v Primorském území, Altaj, Kabardino-Balkarsko a Dagestán. Za jakým účelem jsou chovány? Velkou hodnotu má paroží – paroží mladých jelenů. Na východě se z nich vyrábějí elixíry a balzámy pro omlazení a zachování síly. Délka rohů dospělého dosahuje 80 centimetrů a maximální hmotnost je 1,3 kilogramu. Jeleni obvykle na jaře shazují staré paroží a na začátku léta se objevují nové výhonky. Počet procesů není vždy větší než čtyři. Čerstvé červnové parohy jsou považovány za nejcennější.

Rodinné vazby
Druh jelen sika patří do rodu jelenů pravý, čeledi jelenovitých. Druh má 15 poddruhů, které jsou vázány na konkrétní stanoviště. Existují poddruhy, které žijí na japonských ostrovech Hokkaido, Honšú, Šikoku, Jakušima a Tsušima. Některé poddruhy lze nalézt pouze v provincii Shanxi v Číně nebo v oblastech západní nebo jižní Číny. Vzácný poddruh nalezený na jihu Filipín. V dávných dobách byli tito jeleni přivezeni na ostrov Jolo a tam zakořenili.
Poddruh jelena sika mandžuského je charakteristický pro ruský Dálný východ. První vědecký popis zvířete provedl britský zoolog Robert Swinhoe v roce 1864. Přestože je jelen pojmenován podle provincie v severní Číně, Mandžuska, žije i v jiných oblastech Dálného východu. Nachází se v Koreji a na Dálném východě v Rusku.
Pokud jsou čínské a korejské populace jelenů sika na pokraji vyhynutí, pak v ruském Primorském území je počet obyvatel asi 9 tisíc jedinců. Maximální délka mandžuského jelena dosahuje jeden a půl metru, výška – 1,1 metru. Samice váží až 90 kilogramů a hmotnost dospělých mužů může dosáhnout 160 kilogramů.
V Číně přežilo jen několik jedinců jelena Shanxi sika. Je pojmenován po provincii, ve které se kdysi hojně vyskytoval, ale nyní je na pokraji vyhynutí. Délka těla zvířete dosahuje 1,1 metru a jeho hmotnost je 100 kilogramů. Barva jelena se pohybuje od červenohnědé po tmavě šedou. Skvrny na kůži jsou sotva viditelné. Nyní se tento poddruh vyskytuje pouze na farmách s jeleny.
Jihočínský jelen sika žije v provinciích Zhejiang, Anhui, Jiangxi, Guangxi a Guangdong. Zvířata preferují odlehlé horské oblasti, kde nejsou žádní lidé. Navzdory jeho rozsáhlému území je zde jen asi 300 jedinců a populace neustále klesá kvůli pytláctví. Jeleni tohoto poddruhu se vyznačují tmavým pruhem na bocích a sněhově bílým břichem.
Jelen Kerama žije na stejnojmenných japonských ostrovech. Stejně jako jeho čínské protějšky patří také k ohroženému poddruhu. Jeleni byli na ostrovy přivezeni v 130. století z prefektury Kagošima a rychle se rozmnožili. To vedlo k tomu, že jeleni ničili úrodu. Rolníci byli nešťastní a cílevědomě zvířata lovili, což vedlo k úplnému vymizení populace. V současné době je pod státní ochranou asi 75 jedinců. Jeleni jsou tmavě hnědé barvy. Zvířata jsou poměrně malá – jejich hmotnost nepřesahuje XNUMX kilogramů.
Jelen sika Yezo se vyskytuje na japonském ostrově Hokkaido. Předpokládá se, že jsou původními obyvateli těchto míst. Kmen Ainu obývající ostrov v dávných dobách lovil jeleny a používal maso jako potravu. Zoologové tvrdí, že populace vznikla asi před 500 tisíci lety. Místní jeleni jsou velmi velcí – jejich hmotnost přesahuje 200 kilogramů! Mají také velmi dlouhé rohy – až 90 centimetrů!
K obědu tráva, k večeři houby
Tím nechci říct, že jelen sika je stoprocentní vegetarián. Ne, nejí maso, ale neodmítne ryby ani kraby. V mořských pobřežních oblastech jsou součástí stravy řasy, které vlny vyvrhují na břeh. Tradiční potravou jelenů je však tráva, listí, žaludy, ořechy, ovoce, houby a lesní plody. V zimě musíte jíst kůru stromů a tenké větve keřů a stromů.
Pocit stáda
Ve volné přírodě je mnoho zvířat přísně nočních. Pro jeleny sika není vše tak jednoduché. Většinou jsou zvířata aktivní během denního světla, ale pokud v blízkosti žije velké množství lidí, přechází na noční způsob života. V horských oblastech v závislosti na ročním období zvířata migrují, v zimě sestupují v průměru o 700 metrů níže. Na podzim a v zimě se jeleni většinou shromažďují ve stádech. Komunikují spolu pomocí tuctu zvuků.
Období páření jelenů sika je v říjnu. Zvířata se vyznačují polygamií – samce doprovází 10 až 20 samic. To se děje pouze během říje. Pokud zóna vlivu jednoho samce dosáhne 200 hektarů, pak si ve společnosti se samicemi již činí nárok na 400 hektarů. Březost u jelenů trvá 220 dní. Samice rodí jedno až dvě telata, ne však každý rok, ale jednou za dva až tři roky. Děti se osamostatňují ve věku jednoho roku. Délka života jelenů je 15-18 let.
Po ukončení období páření se samci spojí a pasou se v čistě samčí skupině. Stádo zabírá plochu až 900 hektarů, což je naznačeno pachovými značkami. Někdy jsou hranice majetku označeny dírami, které jsou vykopány kopyty a rohy. V případě potřeby dejte varovný signál hlasem. Mezi muži dochází k bojům, které někdy vedou ke smrti. Stádový způsob života je však spíše výjimkou než pravidlem, protože jelen sika dává přednost samotě.
Hlavními nepřáteli jelena sika jsou medvědi, vlci, tygři a leopardi. Malí kolouši se mohou stát kořistí rysů nebo orlů skalních. Stejně vážné nebezpečí představují lidé, protože v řadě zemí je povolen lov jelenů nebo jsou aktivní pytláci.

Jelení ráj
V Japonsku na ostrově Honšú se nachází starobylé město Nara, které bylo kdysi hlavním městem země. Podle legendy první japonský císař přišel z nebe na jelenu. Z tohoto důvodu jsou zde jeleni sika stále považováni za posvátná zvířata. Jeleni se ve velkém procházejí po ulicích, v blízkosti chrámů a v městských parcích. Vůbec se lidí nebojí. Můžete si je nejen pohladit, ale i ručně krmit. Místní obchody prodávají krmivo pro jeleny. Zvířata to vědí a trpělivě čekají na pamlsky u vchodu do takových obchodů.
Aby nedocházelo k problémům při komunikaci se zvířaty, byly ve městě instalovány informační tabule s bezpečnostními pokyny. Na své osobní věci je třeba dávat pozor, jelikož jelen může zoubky uchopit vaši oblíbenou kabelku. Nebo vás zezadu udeří rohy pod kolena. Místním jelenům se říká „altánky“, protože sklánějí hlavu před těmi, kdo dávají pamlsek. Ve skutečnosti je to jejich způsob varování, že pokud se něco pokazí, mohou udeřit svými rohy. V reakci byste neměli sklonit hlavu, protože jelen to může brát jako výzvu a udeřit jako první. V Naře jsou jeleni považováni za zástupce šintoistických bohů.
Hledá se jelen
Jelena sika můžete vidět ve volné přírodě při pěší turistice na Dálném východě. Tato příležitost existuje také na farmách s jeleny v Dagestánu, Kabardino-Balkarsku a na Altaji. A to lze samozřejmě provést ve městě Nara při cestování po Japonsku.

Poslechněte si audio verzi
V tundře je sob nejdůležitějším zvířetem: je to dopravní prostředek, pomocník a živitel. Aby mohl přežít v drsném klimatu Dálného severu, příroda ho obdařila superschopnostmi: sobi plavou přes ledové řeky, nacházejí potravu za polární noci a vydrží teploty až minus 72 stupňů!
Tak to jsi, sobi!
Sobi neboli karibu jsou jedním z největších členů čeledi jelenovitých. Průměrná hmotnost dospělého samce neboli chóru je 180 kg. Hmotnost dospělé samice nebo samice je 120 kg. Divocí sobi jsou větší než domácí. Samcům a samičkám tohoto druhu rostou rohy, ale není těžké rozeznat chór od vazhenky: rohy samiček dorůstají délky až půl metru, ale samcům dorůstají až 130 centimetrů! Samice přitom nosí rohy až do začátku léta a samci je na podzim shazují a celou zimu jsou bezrohí.
Sobi nesou sáně Santa Clause po obloze. Jsou zobrazováni s rohy a v době Vánoc mají rohy pouze významné ženy. Existuje pouze jeden závěr: vánoční sobi jsou samice!
Vědci identifikují 14 odrůd sobů: někteří výzkumníci je považují za poddruh, jiní za druh. Charakteristickými znaky jsou velikost, barva, tvar paroží jelena a vlastnosti chování. Například populace sobů může být sedavá nebo každoročně migrující. Někteří nepřekračují pásmo lesa, jiní tráví většinu roku v tundře.
Souostroví Svalbard je domovem nejmenšího soba na světě: dospělý samec neváží více než 90 kg a samice může vážit pouze 53 kg! Špicberští sobi jsou také nejtlustší: do konce podzimu tvoří 40 % jejich hmotnosti tuk, který je potřebný k přežití zimy.
Sob má dvouvrstvou kůži. Skládá se z podsady a dlouhých dutých chlupů. Kůže zachrání zvíře před pronikavým větrem a zabrání tomu, aby se utopilo při přechodu širokých řek a mořských zálivů. Barva závisí na stanovišti sobů (v tundře jsou zvířata světlejší než v tajze nebo v horách) nebo na preferencích pastevců sobů: někdo preferuje bílé nebo strakaté jeleny, jiný kávově hnědé.

Jelení nosy jsou vybaveny přirozeným výměníkem tepla, který minimalizuje tepelné ztráty při dýchání. Jelení nohy mohou při chůzi vytvářet zvuky: šlachy kloužou po kostech a vydávají cvakavé zvuky, které jeleni mohou použít k tomu, aby se našli ve tmě nebo ve sněhové bouři. V zimě, kdy se při hledání potravy musíte často prohrabávat sněhem, jsou jelení kopyta tvrdá a ostrá a v létě houbovitá, aby neklouzala po mokrém mechu a blátě.
Jak se sobi pasou v tundře
Sobi žijí v tundře a tajze v celé Eurasii a Severní Americe, od Aljašky a Taimyru po Mongolsko a severozápadní státy USA. Na území Ruska je pět velkých stád sobů, z nichž největší je stádo Taimyr: v různých letech bylo od 600 tisíc do milionu jedinců.
Díky lidem se sobi dostali na jižní polokouli: souostroví Kerguelen, které se nachází 2000 kilometrů od Antarktidy, se stalo domovem 3–5 tisíc potomků zvířat přivezených velrybáři z Evropy v roce 1956. S poklesem lovu velryb v Antarktidě se zapomenutý jelen Kerguelen rozšířil po celém souostroví. Stále pokojně koexistují s tučňáky, divokými kočkami a králíky.
Většina jelenů žije v severních oblastech, ale existují stáda, která obývají tajgu a horské lesy. Jeleni tajgy jsou větší než jejich protějšky z tundry, ale jejich parohy jsou kompaktnější – to jim pomáhá neuvíznout v hustých houštinách. Existují populace sobů, které v průběhu roku mění své stanoviště. Například karibu v severoamerických Skalistých horách tráví léto v alpských lesích a zimují v nížinných rašeliništích. Taimyrští jeleni se v létě pasou v tundře a na zimu odcházejí na jih do severní zóny tajgy.

Sobi jsou jedním z nejotužilejších cestovatelů na planetě: ročně urazí až tisíc kilometrů a pohybují se mezi pastvinami. Hledání potravy a pohodlí je posílá na cestu. Na jaře tundra láká jeleny čerstvou zelenou trávou a při přesunu z jihu na sever si ji mohou užívat další tři týdny. Na vrcholu léta odcházejí jeleni z nížinných pastvin do vyšších poloh nebo na mořské pobřeží, odkud vítr odnáší oblaka krev sajícího hmyzu.
Výživa sobů
Jako všichni jeleni se i sobi živí především rostlinami. V zimě je jejich strava chudá a skládá se z lišejníků, mechu a větviček keřů. Jelenův nos vycítí pod 60centimetrovou vrstvou sněhu jedlé rostliny, které ostrá kopyta pomáhají vyhrabávat.

Stádo sobů pasoucích se v letní tundře
Stádo sobů pasoucích se v letní tundře