Zajímavost na Meteonovo – Proč prasata a psi hledají lanýže?

Dnes se lanýže pěstují většinou uměle. Lídrem v produkci bílé je italský Piemont a v černé produkci Francie. Pěstovat lahůdky není jednoduché. Mezi kořeny některých stromů rostou lanýže, které se proplétají a proplétají s kořeny. Symbionty černého lanýže jsou dub, habr a buk; bělokorá – bříza, topol, lípa a některé další vytrvalé dřeviny, jejichž pěstování vyžaduje velké plochy a přítomnost určitých přírodních a klimatických podmínek. A množení zabere hodně času. Částečná sklizeň v přírodě se proto stále provádí za pomoci speciálně vycvičených pátracích psů a prasat s fenomenálně jemným čichem. Při hledání vám mohou pomoci i mušky klasnaté. Kladou vajíčka v blízkosti oblastí pěstování lanýžů, protože jejich larvy se živí touto houbou. Roj much nad konkrétním místem v dubovém lese téměř jistě naznačuje, že někde poblíž roste lanýž.
Při lovu lanýžů je zvykem používat samice. Je to proto, že vůně těchto hub je podobná feromonům, které vydávají samci. K trénování hledání jsou samice vybírány ve věku 4 měsíců a krmeny pochoutkou. Díky tomu si pach co nejlépe zapamatují. Čich je u prasat nejsilnějším receptorem, takže houbu cítí i v metrové hloubce. Problém je zvíře včas odehnat, jinak nebude co sbírat.
Psi se snáze cvičí. Předpokládá se, že nejlepší plemeno pro hledání lanýžů je Lagotto Romagnolo, protože má neobvykle citlivý čich. Prase cítí vůni do hloubky, ale při dlouhých cestách se rychle unaví. Pes to zvládá lépe. Navíc, pokud se houba nachází blízko hladiny, je cítit i na dálku.
Ale říkat, že lanýže hledají jen psi nebo prasata, je nesprávné. Medvědi jsou často přistiženi, jak tyto houby vyhrabávají. Ty ale nebudeš moci používat, protože se s nimi nedohodneš na rozdělení kořisti!
Pochoutka nalezená v přírodě je drahým potěšením. Za prvé, lanýž je neuvěřitelně rafinovaný: jemná houbová chuť se mísí s tóny vlašského ořechu. Za druhé, jak je již jasné, je velmi obtížné jej najít. Cenu ovlivňuje velikost, hmotnost, sezóna (bílé se sklízejí od října do prosince, černé od listopadu do března), roční výnos, jak je popsáno na stránkách webu Moje planeta.