Stehlík (Carduelis): rozšíření v přírodě, fotografie, videa a zpěv
Pestrý a pěvecký pták z čeledi pěnkavovitých dostal své jméno stehlík (lat. Carduelis carduelis) ze dvou důvodů. První z nich je její neobvykle sofistikovaný a jasný, chytrý outfit. Druhý důvod souvisí s latinským jménem ptáka. „Carduus“ v latině znamená bodlák, na jehož semenech tento krasavec rád hoduje. Jak odlišit stehlíka od jeho neméně hlasitých příbuzných z čeledi pěnkavovitých – sisků, červenek a zelinů?
Tento pták je také malé velikosti, přibližně velikosti vrabce. Váha dospělých stehlíků je asi 20 g, délka těla do 12 cm a rozpětí křídel asi 22-25 cm mají velmi husté, kompaktní tělo s kulatou hlavou, krátkým krkem a ostrým malým zobákem. Jejich hlavním rozdílem od ostatních druhů je přítomnost jasně žluté, červené, černé a bílé barvy v jejich opeření. Dospělý stehlík má na hlavě dvě ozdoby – čepici z černého peří a hořící červený okraj zobáku. Samci mají takový lem širší než samice, díky čemuž se dají odlišit, jelikož jsou jinak stejní. Líce stehlíka jsou bílé, hřbet hnědý a břicho načervenalé. Jeho ocas a křídla jsou uhlově černé se žlutými skvrnami a bílými pruhy.
Vlastnosti jídla

Stejně jako ostatní členové čeledi pěnkavovitých jsou stehlíky zrní ptáci. V přírodě si pochutnávají na semenech divokých bylin – bodláku, pampelišky, lopuchu, slunečnice, čekanky, chrpy. Ostrý a malý zobák umožňuje stehlíkům dokonce klovat semena například z olšových šišek.
Stehlík krmí svá mláďata drobným hmyzem. A oni sami je občas přidávají do svého jídelníčku.
Rozšíření v přírodě a migrace

Stehlík si pro život vybral mnoho regionů. Evropa, Asie, severní Afrika, Kavkaz, západní Sibiř. Kdekoli se tento pták vyskytuje! Stehlíci ale neradi migrují. Ptáci preferují obyvatelná a známá místa, a proto létají pouze v extrémních případech silného nachlazení. Pak stehlíky ze severních šířek putují do jižních šířek. Ve všech oblastech svého rozšíření si stehlíky k bydlení a hnízdění vybírají světlé okraje listnatých lesů, parků a zahrad. Nemají rádi husté houštiny, ale usazují se tam, kde roste spousta trav a plevele, aby získali potravu – různá semena.
Ptačí druhy
Dva hlavní typy stehlíků jsou černohlavý a šedohlavý. Samostatně se rozlišují také stehlík tlustozobý a jemenský. Kromě toho existuje mnoho poddruhů tohoto ptáka.
Stehlík černohlavý

Stehlík černohlavý je nejběžnějším druhem stehlíka. Jeho hlavní stanoviště zahrnuje Evropu, západní Asii a severní Afriku. Stehlík černohlavý se také nazývá obecný a používá se k určení jakéhosi „standardu“ vzhledu tohoto ptáka. Malé, pletené tělo, černá čepice na hlavě, bílé tváře, červené lemování zobáku, černá a žlutá křídla – přesně tak vypadá klasický černohlavý stehlík.
Stehlík šedohlavý

Trvalý obyvatel Asie a Sibiře. Od svého příbuzného se liší větší velikostí a méně jasnou barvou. Peří těchto ptáků dominují hnědé a šedé odstíny, chybí čisté barvy – bílá, černá. Ale červený lem kolem zobáku, jako vizitka druhu, je také charakteristický pro stehlíka šedohlavého.
Rozdíly mezi samicemi a samci stehlíků

Stehlík má slabě vyjádřený pohlavní dimorfismus. Samice je jen o málo lehčí než samec, ale má melodičtější a duhovější zpěv. Milovníkům zpěvného ptactva se proto doporučuje chovat si samice stehlíků. Kromě toho je červený okraj kolem zobáku samic úzký a nedosahuje na rozdíl od samce k očím. Stehlík se liší mnohem více v závislosti na podmínkách jejich stanoviště. Ti, kteří žijí v severních zeměpisných šířkách, jsou obvykle větší a bledší barvy, zatímco jižní stehlíky jsou světlé a malé.

Stehlík je nejen krásný a harmonický, ale má i mírumilovný a přátelský charakter. To je důvod, proč je mezi milovníky ptáků tak oblíbený jako domácí mazlíček. Pro pohledného stehlíka budete potřebovat klec dlouhou alespoň 50 cm se dvěma patry a různými bidly a příčníky. V přírodě stehlíky zřídka padají na zem, raději vždy létají a jsou v pohybu, takže je důležité vytvořit jim pohodlí doma. Stehlík navíc potřebuje hodně světla a bojí se průvanu. To vše je třeba vzít v úvahu při umístění klece. Pokud se ptáček zpočátku chová neklidně, přikryjte klec světlou látkou. Stehlík také potřebuje velkou misku na pití a samostatnou nádobu na koupání.
Dieta pro stehlíka

Strava stehlíků bude tvořena stejnou směsí semen smrku, borovice, konopí, pampelišky, slunečnice a jitrocele. Kanárská směs je perfektní i pro stehlíky. V období línání přidávejte živočišnou potravu – drobný hmyz a mouční červi, minerální doplňky – křída, jíl, skořápka, syrové vaječné skořápky, zelené krmivo – zelenina, ovoce, bylinky. Ptáci jsou krmeni malými porcemi dvakrát denně. A abyste si stehlíka rozmazlili, připravte si směs nastrouhané vařené mrkve a vajec. Stehlík, jako všichni zrnožravci, potřebuje hodně vody, která se vyměňuje dvakrát denně.
Chov stehlíků

Pokud je několik samců a samic stehlíků umístěno do velké klece, mohou vytvořit páry a chovat potomstvo. Hnízdo staví samice stehlíka. K tomu potřebuje do klece dát stavební materiál – peří, stébla trávy, kousky kůry, větvičky. V jedné snůšce obsahuje stehlík až 5 malých namodralých nebo nazelenalých vajíček, ze kterých se po dvou týdnech inkubace rodí mláďata. Rostou a zesílí asi 20 dní a pak opustí hnízdo.
Zajímavosti:
- stehlíky si rychle zvyknou na lidi a mohou se dokonce vrátit ke svému majiteli poté, co je vypustil do přírody;
- doma se stehlík dožívá až 15 let;
- po opuštění hnízda zůstávají mláďata v blízkosti hnízda dalších 6-10 dní a rodiče mláďata krmí;
- pokud dáte stehlíky a kanárky do stejné klece, mohou porodit společné potomky takoví hybridní ptáci jsou velmi bystří a neuvěřitelně krásně zpívají;
Zpěv
Stehlíci obou pohlaví zpívají velmi krásně a melodicky. V přírodě i v zajetí cvrlikají téměř celý rok, zklidňují se až při línání. V písni stehlíka se rozlišuje více než 20 různých duhových trylek.