Hodnoceni

Pižmoň, nebo pižmoň | – Exotická zvířata

Jedná se o poměrně velké, hustě postavené zvíře: délka těla 180-245 cm, výška – 110-145 cm, hmotnost – 200-300 kg. Samice jsou asi o čtvrtinu menší než samci. Hlava je velká, tlama je široká. Rohy na základně jsou zploštělé, rozšířené a pokrývají čelo samců, pak se ohýbají dolů blízko hlavy a jejich konce jsou zakřivené dopředu a nahoru.
Srst je hustá a neobvykle dlouhá, 60-80 % tvoří ochmýřená srst. Dlouhá páteř na hrudi a bocích dosahuje 60-90 cm; pokrývající celé tělo zvířete, visí téměř až k zemi. Letní outfit je tmavě hnědý, zimní skoro černý.

Habitat

V současnosti se pižmoň vyskytuje na Aljašce, v oblastech Grónska, Ruska, Norska a Špicberků.

V přírodě

Pižmové jsou plnohodnotnými obyvateli arktické tundry. V létě využívají spíše chráněné a vlhké nížiny, jako jsou údolí řek a břehy jezer, v zimě se stahují do vyšších svahů, kde silný vítr brání hromadění hlubokého sněhu, a tím usnadňuje krmení. Pižmoň se dobře přizpůsobuje chladu a je jedním z mála velkých savců, kteří mohou žít po celý rok v drsném arktickém klimatu. Hustá srst poskytuje vynikající izolaci a krátké, podsadité nohy a zaoblená kopyta pižmoně umožňují pohyb po sněhu. Pižmoň má charakteristické obranné chování, při kterém se stádo shromažďuje, často tvoří linii nebo kruh s mláďaty uvnitř a ostrými rohy dospělých směřujícími vzhůru. Pižmoň má tendenci tvořit smíšená stáda o 10 až 20 jedincích a někdy i více než 100. Samce lze také nalézt samostatně nebo v samostatných mládeneckých stádech. V létě tvoří malé skupiny harém, vedený dominantním samcem, přičemž soupeři jsou eliminováni hrozbami, akcemi nebo vážnými bitvami. Souboj samců o dominanci je působivou podívanou a je doprovázen střety a řevem, který je slyšet na velké vzdálenosti. Ačkoli tento druh není přizpůsoben k hledání potravy v hlubokých zasněžených oblastech, je obecně omezen na oblasti s malým množstvím sněhu. Strava pižmoňa se skládá hlavně z trav, ostřic, vrb a forbíků.

Reprodukce

Období páření trvá od července do září, březost trvá 8-9 měsíců, v důsledku čehož se narodí jedno mládě. Tele se připojí ke stádu hned několik hodin po narození a je krmeno mateřským mlékem po celý rok. Sexuální zralost u samic pižma nastává ve věku 3 let, u mužů – ve věku 5-6 let.

Pižmoň může dosáhnout věku 20-24 let a má relativně nízkou reprodukční rychlost, protože samice rodí pouze jednou za 1-3 roky.

Zajetí

Pižmové voly lze chovat v kotcích o velikosti přibližně 450 m2. Ohrada je rozdělena na dvě části, v každé z nich jsou uspořádány kamenné skluzavky a kmeny stromů jsou zaryty do země. Během říje slouží tyto struktury jako překážka pro samce pronásledující samice. V kotci je instalován sprinkler, který se zapíná v horkém počasí, aby se ochladil kvůli odpařování vody. Ve výběhu a kolem něj je navíc potřeba hodně stínících stromů. Krmení pižmoňů není nijak zvlášť obtížné. Zvířata ochotně jedí větvovou potravu, kořenovou zeleninu a koncentráty, ale jsou vybíravá při konzumaci sena. Pižmoň preferuje travní seno nebo luční seno. Mezi potravou pro větvičky s velkou chutí jedí vrbu, osiku, dub, jeřáb a co je nejhorší – břízu. Mezi kořenovou zeleninou má přednost mrkev. Zvířata žerou trávu a čerstvé větve (v zimě seno a košťata) po celý den.

Přečtěte si více
Jak dlouho lze skladovat šumivá vína - trvanlivost šampaňského v láhvi

Množství spotřebované tekutiny závisí na povětrnostních podmínkách: v suchém, horkém počasí vypije dospělý pižmoň asi 16 litrů vody najednou a v chladném a vlhkém počasí ne více než 2-3 litry.

Krmení koncentráty a kořenovou zeleninou probíhá v destilačních klecích, samec je při krmení uzamčen odděleně od samic.

Maximální počet zvířat chovaných společně v jednom kotci je pět zvířat. Z toho jeden je dospělý pohlavně dospělý samec, tři dospělé samice a jeden samec ve věku jednoho roku. Držet dva dospělé samce na malém prostoru je nepřijatelné, protože během období říje se mohou navzájem zranit, což ve vážných případech vede ke smrti jednoho ze soupeřů.

Budete přesměrováni přes
sekund na web

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button