Pávi – fotografie, popis, lokalita, strava, nepřátelé, populace
Páv je největším zástupcem bažantích ptáků, patřících do rodu Pavo, řádu Galliformes. Na rozdíl od svých příbuzných, jejichž tupé ocasy připomínají spíše střechu nebo vrchol rýče, to má páv jako vizitku – je luxusní, bujný, pestře zbarvený a velmi dlouhý.
Obsah článku:
- Popis pávů
- Druh páva
- Rozsah, stanoviště
- Paví dieta
- Rozmnožování a potomci
- Přírodní nepřátelé
- Stav populace a druhů
- Video o pávovi
Popis pávů
Páv, jeden z nejkrásnějších ptáků na světě, který žije v několika zemích a v Indii. Doslova mužský výraz páv lidé běžně používají k označení obou pohlaví zvířete, mužského i ženského. V technickém smyslu je páv neutrální slovo pro oba členy tohoto rodu. Svět zná především dva druhy těchto ptáků.
Je to legrace! Jedním z nich je pohledný páv indický, žijící pouze na indickém subkontinentu. Druhým je zelený páv, původem z asijských zemí, jehož areál sahá od východní Barmy až po Jávu. Zatímco první je považován za monotypický (bez zřetelného poddruhu), druhý lze rozdělit na několik dalších poddruhů.
Paví peří má oko-jako, obrysové kulaté skvrny. Tito ptáci se pyšní zeleným, modrým, červeným a zlatým peřím, což z nich dělá jedno z nejkrásnějších zvířat na planetě. Málokdo ví, ale ve skutečnosti jsou paví peří hnědé a jejich neuvěřitelná duhovka je spojena s odrazem světla, díky čemuž vypadají barevněji. Chcete vědět více? Chcete-li získat nejzajímavější fakta a úžasné informace o pávovi, čtěte dále.
Внешний вид
Délka těla dospělého páva, kromě ocasu, dosahuje od 90 do 130 centimetrů. Spolu se spuštěným ocasem může celková délka těla dosáhnout až jeden a půl metru. Zobák dospělého zvířete je dva a půl centimetru. Hmotnost byla zaznamenána od 4 do 6 kilogramů v závislosti na pohlaví, věku a životních podmínkách konkrétního ptáka. Délka ocasu páva není větší než padesát centimetrů.

To, co vidíme daleko nad jeho tělem, se obvykle nazývá bujný zadeček. Délka takového ocasu dosahuje jeden a půl metru, pokud se měří na úroveň posledních „očí“ na peří. Když si vezmete kombinovanou délku ocasu samce pava a jeho velké rozpětí křídel, lze s jistotou říci, že je to jeden z největších létajících ptáků na planetě.
Je to legrace! Na hlavě páva je jakýsi druh koruny, který dále zdůrazňuje stav tohoto ptáka. Představuje ho svazek peříček tvořící malý hřeben se střapci na koncích. Pávi mají na patách také ostruhy, které jim umožňují bránit se.
Hlas tohoto nádherného ptáka vyžaduje zvláštní pozornost. Věci s ním jsou jako s malou mořskou vílou, která ho ztratila výměnou za své nohy. Páv je schopen vydávat zvuky, ale nejsou tak krásné jako jeho ocas a pravděpodobně nebudou znít jako hluboký trylek, ale jako křik, křik, vrzání nebo nepříjemné cvrlikání. Zřejmě proto páv při námluvách a tanci se samicí nevydá jediný zvuk. Někteří vědci z celého světa jsou toho názoru, že šustění pavího ocasu ve zvláštních okamžicích je schopno vysílat speciální infrazvukové signály, které jsou lidským uchem nepostřehnutelné, ale zatím to nebylo prokázáno.
Paví barva
U většiny druhů je samec zpravidla barevnější a jasnější než samice. To však u tohoto druhu neplatí pro zeleného páva, obě pohlaví vypadají úplně stejně a nápadně. Hlavním účelem krásného pavího ocasu je potřeba přilákat samici s jasným vzhledem, aby ji přesvědčil k páření a reprodukci. Pávův bohatý ocas tvoří více než 60 procent celkové délky jeho těla. Může být zakřivený do nádherného vějíře, který se táhne přes záda a visí dolů, aby se dotýkal země na obou stranách těla. Každá část pavího ocasu změní barvu, když na ni dopadnou světelné paprsky z různých úhlů.
Je to legrace! Předností tohoto ptáka však není jen ocas. Peří těla mají také složité odstíny. Například opeření samotného těla může být hnědé nebo zelené.
Předpokládá se, že páv si vybírá partnera ze svých příbuzných na základě velikosti, barvy a kvality jejich ocasních per. Čím krásnější a velkolepější je ocas nasazený, tím je pravděpodobnější, že si jej samice vybere. Kromě „lásky“ účelu hraje obrovský ocas další důležitou roli. To je role obranného mechanismu. Když se přiblíží dravec, páv načechrá svůj obrovský ocas s peřím ozdobeným desítkami „oček“, které zmátnou nepřítele. Na podzim barevné opeření pomalu opadává, aby do jara rostlo s obnovenou silou, aby se tomuto světu ukázalo v plné kráse.
Charakter a životní styl
Přirozeným prostředím pávů jsou asijské země. Jsou to zvířata, která mají značnou potřebu společnosti. Sami mohou rychle zemřít. Když se blíží nebezpečí, může páv vylétnout na strom, aby se ochránil před predátory nebo odpočíval v bezpečí a stínu svých větví.
Jedná se převážně o denní zvířata. V noci pávi raději leží na stromech nebo na jiných vyvýšených místech. Navzdory schopnosti létat, tito volající ptáci létají pouze na krátké vzdálenosti.
Jak dlouho žijí pávi
Pávi jsou dlouhověcí ptáci. Průměrná délka života je asi dvacet let.

sexuální dimorfismus
Bez ohledu na to, jak divné to může vypadat, protože v životě lidí jsou to dívky, které se rády oblékají, pouze samec páv má barevný nadýchaný ocas. Samice obvykle vypadají trochu skromněji. To však neplatí pro samice a samce pavučiny zelené, ale pouze pro obyčejné. Mezi zástupci zelených pávů není sexuální dimorfismus absolutně vyjádřen.
Druh páva
Tři hlavní druhy pávů jsou páv indický, páv zelený a páv Kongo. Některé z variací těchto ptáků, které vyplynuly ze selektivního šlechtění, zahrnují bílé, černokřídlé a hnědé, žluté a fialové odrůdy. Bez ohledu na to, jak se může při pohledu na širokou paletu barev pávů zdát, že jich existuje mnoho druhů, zdaleka tomu tak není. Tradičně se věří, že se dělí pouze na dva typy – obyčejné (indické) a jávské (zelené). Třetí typ vyčnívá v sestavě spíše trochu od sebe. V důsledku zkušebního křížení jedinců těchto dvou druhů se totiž narodil třetí, který byl rovněž schopen produkovat plodné potomstvo.
Několik hlavních izolovaných druhů se liší především vzhledem. Páv obecný má šedá křídla, modrý krk a strakatý, načechraný ocas. Svět zná i páva s černými rameny v havraní barvě a modrými křídly. Říká se mu černokřídlý. Existují i bílí jedinci, ale nelze je považovat za albíny. Mezi další běžné druhy patří pávi tmaví a strakatí, dále uhelní nebo bělookí, fialoví a levandulí, bufordští bronzové, opálové, broskvové a stříbrné strakaté.
Tento druh také zahrnuje poddruhy, jako je žlutozelený a půlnoční. V procesu míchání dvaceti hlavních variací barevného opeření pávů obecných je možné podle předběžných výpočtů získat asi 185 různých barevných schémat pro konkrétní ptáky.
Je to legrace! Páv zelený je také bohatý na poddruhy. Jedná se o páv jávský, zelený indočínský, barmský, konžský nebo africký páv. Jména, stejně jako vnější rozdíly, jsou způsobeny různými stanovišti zastoupených ptáků.
Zelený páv má jasnější barvu, celé jeho tělo je pokryto chytlavým, zeleným peřím. Tento druh pochází z jihovýchodní Asie. Zelený páv vypadá vznešeněji. Jeho hlas není tak drsný, jeho peří má kovově stříbrný nádech. Tělo, nohy a krk tohoto druhu jsou mnohem větší než u páva obecného. Má také výraznější hřeben na temeni hlavy.
Rozsah, stanoviště
Seznam zemí, ve kterých se tito úžasní ptáci usadili, je poměrně malý. Skutečnými přírodními stanovišti jsou Indie (stejně jako předměstí Pákistánu, Srí Lanky a Nepálu), Afrika (velká část konžského deštného pralesa) a Thajsko. Pávi žijící v současnosti v jiných zemích tam byli přivezeni uměle.
Nájezdy Alexandra Velikého umožnily pávům kolonizovat země Evropy. Dříve je přiváželi obchodníci i obyčejní cestovatelé do Egypta, Austrálie, Říma, ale i do hlubin Asie a Indie.

Paví dieta
Podle principu krmení jsou pávi všežravci. Požírají části rostlin, okvětní lístky, hlavičky semen, ale i hmyz a další členovce, plazy a obojživelníky. V nabídce mohou být malí hadi a hlodavci. Za zvláštní pochoutku jsou považovány mladé výhonky a všechny druhy bylinek.
Za hlavní a oblíbenou potravu pávů jsou považovány výživné obiloviny. Proto je lze často nalézt v blízkosti zemědělských pozemků. Pávi svými nálety často způsobují škody na obilných polích. Jakmile si jich všimnou majitelé nemovitosti, rychle se schovají za horizont keřů a trávy, a to i přes váhu a dlouhou délku vlastního ocasu.
Rozmnožování a potomci
Pávi jsou od přírody polygamní. Ve volné přírodě mají samci těchto ptáků obvykle skutečný harém 2-5 samic. Načechrá svůj krásný ocas, přitahuje naivní dámy jednu za druhou, načež žije se všemi zároveň. Pářící hry pávů jsou velmi roztomilé. Jakmile paví dívka věnuje pozornost luxusnímu ocasu svého potenciálního vyvoleného, vzdorovitě se odvrátí a projevuje naprostou lhostejnost.
Tento zvrat událostí ženě přirozeně nevyhovuje a je nucena ho obejít, aby byl opět před ní. Demonstrativní představení se tak střídá s lhostejností až do okamžiku, kdy samice „spadne do háku“ samcova vychytralého plánu. Poté, co se pár dá dohromady, začíná období rozmnožování. Trvá od dubna do září, v období zvýšených srážek.
Je to legrace! Paví mládě dosahuje dospělosti ve věku osmi až deseti měsíců. Mladá zvířata, která nedosáhla věku jednoho a půl roku, nemají na ocase dlouhé krásné peří. Mladí jedinci se proto od sebe málo liší. Legendární a plnohodnotný ocas se u páva objevuje až ve třetím roce jeho života.
Pak přichází čas kladení vajíček. V zajetí může samice snést asi tři snůšky ročně. Ve volné přírodě se rodí pouze jeden vrh potomků. V jedné snůšce je zpravidla od tří do deseti vajec. Doba líhnutí trvá asi dvacet osm dní. Rodí se miminka, která jsou již třetí den svého života schopna samostatného pohybu, jídla a pití. Samice je přitom dlouhodobě drží pod přísným dohledem a poskytuje náležitou péči, protože novorozená mláďata jsou příliš citlivá na chlad a nadměrnou vlhkost.
Přírodní nepřátelé
Ve volné přírodě jsou největším nebezpečím pro pávy divoké kočky. Jmenovitě – panteři, tygři a leopardi, jaguár. Dospělí pávi s nimi často ve snaze přežít vstupují do nerovného boje. Avšak ani schopnost schovat se na větvích jen málo chrání před drápy šplhajících po stromech. Jiní suchozemští masožravci, jako jsou mangusty nebo malé kočky, se živí mláďaty zvířat.

Stav populace a druhů
Ačkoli je páv indický národním ptákem Indie, podle seznamů IUCN je nešťastné, že pávi jsou uvedeni jako ohrožený druh. Ztráta stanovišť, nekontrolovatelná predace a nelegální pašování vedly k poklesu populace těchto pozoruhodných tvorů, který snášeli po mnoho let.
Je to legrace! Pávi se připravovali a sloužili jako královské hodnosti ve středověku, paví pera mají velkou hodnotu pro výrobu šperků, klobouků a prostě trofejí. Od pradávna existovala tradice zdobit si jím oblečení, klobouky a domácí potřeby. To bylo považováno za znak příslušnosti ke zvláštní, vysoce bohaté kastě lidí.
Postoje k pávům v různých zemích světa jsou diametrálně protichůdné. Někteří to přirovnávají ke státnímu symbolu. Je uctíván jako předzvěst deště a úrody, těší se jeho opojné kráse a důstojnosti. V jiných je tento pták považován za předzvěst potíží, za nezvaného hosta, barbara v těle, pustošícího pole.