Lifehacks

Kde jsou holubí mláďata: proč nejsou vidět, jak a kde se holubice líhnou mláďata

Může se zdát, že se holubi magicky množí: všichni ptáci, které potkáváme na ulici, jsou dospělí. Kde jsou holubí mláďata a proč nejsou vidět?

Jekatěrina Nikolajevová
Editor webu TechInsider.ru
Diskutujte o tématu
Důvodů, proč holubí mláďata nejsou ve městě vidět, je několik.

Snad jedním z živých tvorů, kteří jsou obyvatelům města nejbližší, jsou holubi skalní – ze všech možných biotopů si vybrali to, které je zastavěné výškovými budovami, plné vozidel a znečištěné výfukovými plyny. Tyto ptáky vídáme každý den, ale všichni jsou většinou dospělí, dobře živení a někdy až příliš arogantní. Kde jsou holubí mláďata?

INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE

Jak a kde holubice chovají svá mláďata

Promluvme si nejprve o rodinných hodnotách holubů. Páry holubů jsou monogamní a často se rozmnožují několik sezón v řadě, dokud jsou oba ptáci v páru naživu. Pokud však jeden z partnerů zemře, druhý má právo najít si náhradu – stále je potřeba pokračovat v rodině! Většina holubů se každý rok pokouší odchovat několik mláďat (někdy až čtyři nebo šest).

Hnízdní období těchto ptáků může trvat po celý rok, pokud to klimatické podmínky dovolí. V zimních měsících ale dochází k mírnému zpomalení.

Hnízdní zvyky holubů jsou jedinečné: zatímco jiní ptáci si staví své domovy hlavně na větvích stromů, tito ptáci se raději nacházejí na římsách budov, střechách a mostech a ve venkovských oblastech – ve stodolách. Holubí páry společně staví rodinné hnízdo: samec přináší suché větvičky a listy a pokládá je před samici, která je přijímá a pokládá pod sebe.

INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE

Většina druhů holubů si pro odchov svých mláďat vybírá partnera na celý život.
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE

Puberta u holubů nastává ve věku jednoho roku. Obvykle snáší 2 bílá vejce do každé snůšky – jedno denně. Oba rodiče inkubují vajíčka, ale většinu toho dělá samice, od poledne do poloviny rána. A po 17-19 dnech se začnou líhnout holubi, pokrytí šedožlutým chmýřím.

INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE

Od prvních dnů života jsou kuřata krmena takzvaným „holubím mlékem“ – jedná se o sražený sekret produkovaný buňkami plodin. Celou tu dobu musí dospělí holubi přijímat výživnou a pestrou stravu, aby svým potomkům předali co nejvíce živin. Přibližně po 10 dnech již kuřata nepotřebují „mléko“, začnou jíst ve stejném množství jako dospělí. Za den a půl mláďata zdvojnásobí svou velikost, což z nich dělá jednoho z nejrychleji rostoucích obratlovců na světě. Do 2 týdnů se začnou objevovat letky a do 3. týdne života jsou šupiny pokryty peřím.

Ve 28. dni života již hmotnost mláďat odpovídá váze dospělce a teprve poté začínají opouštět hnízda. „Otec“ je zodpovědný za výuku všeho potřebného k přežití: tento proces trvá o 10-15 dní déle než u většiny ptáků na dvorku.

Přečtěte si více
Výsev trávníku – kompletní průvodce. Kdy zasadit, jak vypočítat, druhy semen pro trávník

INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE

Proč nevidíme holubí mláďata: důvody

Hlavní důvod jsme se tedy již dozvěděli: holubi díky přijímání velkého množství potravy rostou mílovými kroky. Není to ale jediný důvod, proč je v ulicích města nevidíme.

Holubí hnízda se nacházejí na odlehlých místech

Samozřejmě můžete objevit strukturu sisarů tím, že vylezete na střechu, ale je nepravděpodobné, že tam najdete kuřátka. Místo, kde se holubi mnoho let po sobě množí, je zaplaveno trusem, pokrytým hnízdním materiálem smíchaným s mrtvými vejci a vysušenými mrtvolami mláďat.

Holubi se mohou dožít až 20 let nebo i déle, zvláště pokud je o ně dobře postaráno
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE

První dva týdny po životě se kuřata živí hlavně sekrety ze stěn plodin svých rodičů – jakýmsi „ptačím mlékem“, jehož konzistence připomíná hustou zakysanou smetanu. Jak miminka vyrostou, přecházejí na obilí a jiné objemné krmivo, které jim do plodin přinášejí i jejich rodiče.

Holubí mláďata zůstávají ve svých hnízdech dlouhou dobu

Holoubci žijí v hnízdech 3-6 týdnů a opouštějí své domovy, až když jsou plně opeření a připraveni „vyjít na svět“. Na začátku života mohou holubi pouze ležet, šestý den začnou lézt a osmý nebo devátý den se již umí postarat sami o sebe. Osmnáctý den se mláďata učí chodit a zkoumat okolní předměty zobáky.

Ve věku dvaceti dnů začínají roztahovat svá ještě neopeřená křídla a často je čistí. Ve věku 24–25 dní mláďata opouštějí hnízdo během dne: buď chodí po půdě, nebo létají z místa na místo. 26.–28. den po půdě sebevědomě poletují mladí holubi. Třicátý den začínají adolescenti vylétávat z podkroví a navštěvovat s rodiči nejbližší krmná místa. Třicet dva dní je věk, kdy holubi začínají žít samostatně.

Mladé holoubata od dospělých nerozlišujeme

Mladí holubi jsou velmi podobní dospělým, ale okamžitě se vyznačují krátkým ocasem a jasnými, obvykle nažloutlými nebo červenými koutky tlamy. Lze je rozlišit i podle toho, že dávají pozor na své chování: mláďata, která právě začala opouštět hnízdo, jemně a často máchají křídly, otevírají zobáky a prosí rodiče o potravu.

INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE

Dalším malým rozdílem mezi mladým ptákem a dospělým ptákem je jeho matnější a méně elegantní opeření: na krku a hrudi ještě nedospělých ptáků není žádný perleťový lesk.

Když jsou mladí holubi asi měsíc staří a opouštějí svá hnízda, jejich peří je téměř úplně vytvořeno a je velmi obtížné je odlišit od dospělých.

Zhruba ve věku jednoho měsíce, když mladí holubi opouštějí hnízdo, mají peří téměř úplně vytvořené a začínají se podobat dospělcům, dokonce více než pěvcům. Tito mladí jedinci jsou schopni sami létat a získávat potravu, ale jejich nezkušenost často vede ke smrti například pod koly aut. Než se úplně osamostatní, přijímají potravu z úrody svých rodičů, takže základna zobáku zůstává dlouho neopeřená. To pomáhá zabránit znečištění a opotřebení peří, když mladí holubi strkají zobáky do zobáku své matky nebo otce. Zobáky mláďat, u kořene holé, vypadají delší než zobáky dospělých holubů.

Přečtěte si více
Cushingův syndrom u psů: včera a dnes - vědecké články o veterinární medicíně zvířat

INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE

Mladí ptáci jsou často darováni činy svých rodičů. Mláďata vran s kapucí a drozdů polních, dvou nejviditelnějších městských ptáků, jsou vždy obklopena svými rodiči. Kosi nosí mláďatům potravu v zobáku a vrány nosí potravu ve speciálním vaku pod zobákem. Tito ptáci hlasitě křičí, když se k kuřatům přiblíží osoba nebo pes, a někdy se snaží odrazit potenciální predátory.

Toto chování není pro holuby typické. Podle literatury holubi skalní nadále krmí svá mláďata i po vylétnutí, ale jen krátkou dobu – ne déle než týden. Zdá se, že mláďata střešních holubů jsou zcela nezávislá, protože je velmi vzácné vidět mladého holuba žádat o potravu od dospělého. V tomto ohledu jsou holubi skalní podobní rorýsům, jejichž rodiče přestanou mláďata krmit ještě dříve, než opustí hnízdo.

INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE

Holubi se nerozmnožují synchronně

Mnoho holubů začíná stavět hnízda v únoru a březnu a provádí čtyři až pět hnízdních pokusů v průběhu roku, ale mláďata nevylétávají ze sousedních hnízd současně. Faktem je, že různé páry staví hnízda v různou dobu a vyžaduje to mnoho pokusů, protože se mohou stát nepředvídatelné okolnosti, které způsobí zhroucení stavby. Proto je chov holubů individuální záležitostí.

Maso mladých holubů, jinak zvaných „squabs“, je v mnoha zemích vysoce ceněno, proto se tam holubi chovají pro maso.

INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE

Holubi skalní mají malá mláďata. Samice snáší pouze dvě vejce. První mládě se rodí zhruba o den dříve než druhé, což mu dává výhodu ve vývoji, takže mladší mláďata někdy umírají vyčerpáním. V době, kdy mláďata opouštějí hnízdo, často již samice začala inkubovat vejce příští snůšky a samec se pak stává jediným, kdo krmí odrostlá mláďata, pokud je o ně nadále postaráno i po letu.

Můžeme zdůraznit hlavní důvody, proč zřídka vidíme mladé holuby:

  • Dlouhé období hnízdění městských skalních holubů;
  • Nedostatek současné reprodukce v různých párech;
  • Relativně málo přeživších kuřat;
  • Nedostatek dlouhodobé komunikace mezi rodiči a dětmi;
  • Potíže s rozlišením mláďat od dospělých.

INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE

Při dostatečné péči a trpělivosti však není seznámení s mladými holuby skalními tak obtížné.

Jak vypadají růstové fáze holubích kuřat ve dne: video

Chov holubů je zcela běžný. Často se objevují příběhy, kdy je na ulici sebráno kuřátko a rozhodne se jít ven. V tomto případě musíte vědět, že mláďata holubů se rodí slepá, téměř holá a bezmocná, takže jsou zcela závislá na svých rodičích nebo opatrovnících. Po „adopci“ přežijí pouze nejsilnější holubi, kteří jsou schopni se přizpůsobit nové potravě a místu pobytu.

Online publikace TechInsider
Zakladatel Fashion Press LLC: 119435, Moskva, Bolshoy Savvinsky per., 12, budova 6, patro 3, místnost II;
Adresa redakce: 119435, Moskva, Bolshoi Savvinsky lane, 12, budova 6, patro 3, místnost II;
Šéfredaktor: Nikita Aleksandrovich Vasilenok
Redakční e-mailová adresa: [email protected]
Telefonní číslo redakce: +7 (495) 252-09-99
Označení informačních produktů: 16+
Online publikace je registrována Federální službou pro dohled nad komunikacemi, informačními technologiemi a hromadnými komunikacemi, registrační číslo a datum rozhodnutí o registraci: EL řada č. FS 77 – 84123 ze dne 09. listopadu 2022.

Přečtěte si více
Bakteriální infekce kůže u psů: Pyoderma - Kůže vašeho psa - Duxo S3 CZ

© 2007 — 2025 Fashion Press LLC
Při zveřejňování materiálů na Stránkách uděluje Uživatel společnosti Fashion Press LLC bezplatně nevýhradní práva k používání, reprodukování, distribuci, vytváření odvozených děl, jakož i k zobrazování materiálů a jejich zpřístupňování veřejnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button