Rys iberský: stanoviště, strava, velikost a hmotnost — RUVIKI
Rys pyrenejský [1] , popř španělský rys [2] [3] , popř Rys sardinský [4] , popř Rys iberský [jeden] (lynx pardinus) je druh savce z řádu Carnivora z čeledi Felidae. Dříve často považován za poddruh rysa obecného. Dnes je dokázáno, že se jedná o dva různé druhy, které se vyvinuly nezávisle na sobě během pleistocénu. Od posledně jmenovaného se liší světlejší barvou a ostře ohraničenými skvrnami, díky nimž je jeho zbarvení podobné zbarvení leoparda. V zimě srst zmatní a ztenčí. Je o polovinu menší než rys obecný, a proto loví především drobnou zvěř – zajíce a králíky, jen občas zaútočí na mladé jeleny.
Rozsah [upravit | upravit kód]
Rys iberský se vyskytuje v jihozápadním Španělsku (převážně v národním parku Coto Doñana), ačkoli byl původně rozšířen ve Španělsku a Portugalsku. Jeho rozsah je nyní omezen na horský terén.
Rys iberský preferuje heterogenní prostředí otevřených travnatých porostů smíšené s hustými keři, jako je arbut, mastix a jalovec, a stromy, jako je cesmína a korkový dub.
Dříve žil rys iberský také na Pyrenejském poloostrově a na jihu Francie. V 1950. letech 6. století se jeho severní areál rozšiřoval od Středozemního moře po Galicii a části severního Portugalska a jeho jižní areál od středního po jižní Španělsko [15]. Populace klesla z 1940 subpopulací ve 1990. letech na pouhé dvě subpopulace na počátku XNUMX. let.
Do roku 1973 obýval rys iberský také pobřežní pláně Sierra de Gata, Montes de Toledo, východní část Sierra Morena, Sierra de Relumbrar a Doñana. Na počátku roku 2000 zmizel z 80 % těchto území. V současnosti lze rysa iberského nalézt pouze v několika oblastech jižního Španělska a v pobřežních pláních Sierra Morena a Doñana [7].
Vzhled [upravit | upravit kód]
Rys iberský má skvrnitou a krátkou srst od žluté po žlutohnědou barvu, krátké tělo, dlouhé nohy a krátký ocas. Má malou hlavu s chlupatýma ušima a výraznými vousky. Výška v kohoutku je 45–70 cm (75–100 palců), délka v klusu je 29,4–32,3 cm (8–12 palce) [30] včetně krátkého ocasu (13–15 cm) a hmotnost je 15–35 kg (XNUMX–XNUMX lb).
Samci jsou větší velikosti a hmotnosti než samice, s délkou od hlavy k tělu přibližně 68,2 až 77,5 cm (26,9 až 30,5 palce) a mohou vážit mezi 9,2 a 10 kg (20 a 22 lb).[9]
Tečkovaný vzor srsti se liší od rovnoměrně a hustě rozmístěných malých skvrn až po protáhlejší skvrny uspořádané v liniích, které se od hřbetu do stran zmenšují.
Reprodukce [upravit | upravit kód]
Ve volné přírodě dosahují samci i samice pohlavní dospělosti v jednom roce věku. V praxi se však zřídka množí tak rychle a čekají, až se území uvolní. Jedna z pozorovaných samic se rozmnožila až v pěti letech, dokud jí neumřela matka. V období páření samice opouští své území a hledá samce. Její doba březosti je obvykle asi dva měsíce; nejčastěji se koťata rodí mezi březnem a zářím a hlavní vrchol jejich porodů nastává v březnu a dubnu.
Vrh se obvykle skládá ze dvou nebo tří (zřídka jednoho, čtyř nebo pěti) koťat o hmotnosti mezi 200 a 250 gramy (7,1 a 8,8 unce). Koťata se osamostatňují na své matce mezi 7. a 10. měsícem věku, ale zůstávají s ní zhruba do 20. měsíce věku. Přežití mladých rysů iberských závisí do značné míry na dostupnosti kořisti.
Sourozenci začnou projevovat agresi vůči sobě mezi 30. a 60. dnem a svého vrcholu dosahuje kolem 45. dne, kdy kotě často zabije svého bratra nebo sestru v brutálním boji. Není známo, proč k těmto epizodám agrese dochází, ale v současnosti existují dvě teorie. Předpokládá se, že je to způsobeno hormonálními změnami, kdy kotě přechází z mateřského mléka na maso, nebo že epizody agrese souvisejí s hierarchií a přežitím nejsilnějších [7].
Maximální délka života ve volné přírodě je 13 let.
První případ odchovu rysa iberského v zajetí se vyskytl 29. března 2005. Ten den se narodila tři koťata. V květnu jedno z koťat zemřelo během agresivních interakcí se svým bratrem [8]. V roce 2006 se v zajetí narodila již 4 koťata [10].
Zabezpečení [upravit | upravit kód]
Rys iberský je jedním z nejvzácnějších druhů savců. Od roku 2005 se jeho populace odhadovala na pouhých 100 jedinců. Pro srovnání: na začátku 100. století jich bylo asi 1960 tisíc, v roce 3 už 2000 tisíce, v roce 400 už jen XNUMX. Jsou zařazeny v příloze I CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin), jakož i v seznamech Světové unie ochrany přírody (IUCN), v kategorii I (zvířata ohrožená) [11].
Podle některých vědců by rys iberský mohl vyhynout do 50 let. Zjištění vědců bylo zveřejněno v časopise Nature Climate Change. Důvodem nevyhnutelného úhynu rysa je snížení populace divokých králíků, kteří tvoří 80–99 % jeho potravy. Divoký králík zase vymírá kvůli nadměrnému lovu, myxomatóze (zavlečené v roce 1952 z Ibérie do Francie) a hemoragické horečce (zavlečené v 1980. letech 12. století) a také ztrátě stanovišť v důsledku klimatických změn [XNUMX].
Výzkum [upravit | upravit kód]
V srpnu 2012 výzkumníci oznámili, že genom rysa iberského byl konečně sekvenován a analyzován [13]. V prosinci 2012 bylo oznámeno, že vědci objevili ostatky 466 rysů iberských v soukromých a muzejních sbírkách. Odhadují však, že za posledních 40 let bylo ztraceno asi 20 % vzorků [13].
Rys iberský má nižší genetickou rozmanitost než kterýkoli jiný známý člen rodiny koček (včetně gepardů (Acinonyx jubatus), lvi v kráteru Ngorongoro a rysi ve Skandinávii). Vědci se domnívají, že to může být důsledkem poklesu populace a izolace druhů [14].
Studie z roku 2013 ukázala silnou genetickou diferenciaci mezi populacemi rysa v Doñana a Andújar, a to jak ve frekvenci alel, tak ve složení. První byli více odlišní od původní populace v důsledku delší izolace a menší velikosti populace [14].


Rys iberský (lynx pardinus) je uveden v Červeném seznamu IUCN jako ohrožený druh.
Внешний вид
Rys iberský nebo rys španělský nebo rys sardinský (lynx pardinus) Dříve často považován za poddruh rysa obecného. Dnes je dokázáno, že jde o dva různé druhy, které se vyvinuly nezávisle na sobě v období pleistocénu. Rys iberský se vyznačuje světlejším zbarvením a výraznými skvrnami, což mu dává podobnost se zbarvením leoparda. Jeho srst je o něco kratší než srst ostatních rysů, protože v jeho prostředí je mnohem mírnější klima. Během zimních měsíců srst rysa španělského mírně zmatní a ztenčí, takže působí méně objemně. Kromě toho je rys pyrenejský výrazně menší než rys obecný: jeho kohoutková výška se pohybuje od 45 do 70 cm, délka těla se pohybuje od 75 do 100 cm, délka krátkého ocasu je 12-30 cm Samci jsou větší než samice, jejich průměrná hmotnost je asi 13 kg, ale existují jedinci vážící až 26 kg. Samice váží v průměru asi 9,5 kg, což je asi polovina hmotnosti rysa obecného.
Habitat
Běžný Rys pyrenejský na jihozápadě Španělska (většina obyvatel je v národním parku Coto Doñana), i když až do poloviny 19. století byl rozšířen po celém Španělsku a Portugalsku. V současné době se tato kočka vyskytuje pouze v izolovaných oblastech jižního Španělska, v Andalusii. Upřednostňuje život na loukách a polích v blízkosti křovin a zalesněných oblastí a vyskytuje se především v horských oblastech a příležitostně v nížinných lesích.
Životní styl a výživa
Kromě období rozmnožování vede rys iberský samotářský život a střeží své území před cizími lidmi. Velikost této oblasti se pohybuje od 10 (u žen) do 18 (u mužů) km2. Hranice oblasti se mohou měnit v čase a v závislosti na počtu králíků. Území samce se částečně překrývá s oblastmi několika samic a umožňuje jim vstoupit na své území. Hranice svého území označuje pachovými stopami, močí, exkrementy a škrábanci na kůře stromů.
Rys pyrenejský je specializovaný lovec a má řadu funkcí, které mu umožňují obratně chytit a zabít malou kořist. Má krátkou lebku, která maximalizuje sílu kousnutí jeho tesáků. Rys iberský má užší tlamy, delší čelisti a menší špičáky než zvířata, která se živí větší kořistí. Rys iberský loví především evropské králíky, kteří tvoří většinu jeho potravy (79-87 %), zajíce (14-6 %) a hlodavce (7-3 %). Samec potřebuje sníst jednoho králíka denně, samice kojící své potomky potřebuje asi tři králíky denně. Rys také loví plazy a obojživelníky, ptáky, ryby a hmyz; někdy napadá mladé srnce nebo jeleny.
Rys španělský je v teplém období aktivní v noci a v zimě přes den. Za špatného počasí se skrývá v jeskyních nebo v hustých stromech. Rys dobře běhá, má dobře vyvinutý zrak a čich – umožňují rysovi detekovat kořist na vzdálenost až 300 m. Během dne (při lovu) tento dravec urazí až sedm kilometrů. Rys obvykle loví ze zálohy – schovává se na větvi stromu, za pařezem nebo kamenem a čeká, až se oběť přiblíží natolik, aby na ni zaútočila. Rys ulovenou kořist odnese do určité vzdálenosti od místa zabití a teprve poté ji začne žrát. Nedojedená část se nechá na druhý den.
Reprodukce
Hnízdní sezóna rysa trvá od ledna do července. Během období rozmnožování se samec může pářit s několika samicemi. Doba březosti trvá 72-78 dní. Potomci se objevují pouze jednou ročně. Nejvyšší porodnost nastává v březnu až dubnu. Při přípravě na narození miminek si matka najde odlehlé místo v podobě dutiny v kmeni korkového dubu nebo vhodné houštiny. Obvykle jsou ve vrhu tři koťata, někdy pět, ale ne všechna přežijí. Novorozenci váží 200-250 gramů. Zhruba každých 20 dní matka přemístí koťata do nového (většího) pelíšku. Toto chování je zaměřeno na ochranu steliva a také (pravděpodobně) způsob, jak se vyhnout vážnému napadení parazity. Proces krmení mlékem trvá 5 měsíců, i když již měsíc po narození jsou koťata schopna jíst maso. Mláďata jsou schopná samostatného lovu v 7-9 měsících, ale zůstávají s matkou až do věku 20 měsíců, dokud si nenajdou vlastní loviště. Pohlavní dospělost nastává ve věku 1 roku. Ve volné přírodě se rys iberský dožívá maximálně 13 let.
Stav ochrany
Rys pyrenejský — jeden z nejvzácnějších druhů savců na Zemi. Na začátku 100. století jich bylo asi 1960 tisíc, v roce 3 už 2000 tisíce a v roce 400 už jen 250 zvířat. V současné době se populace rysa iberského odhaduje na XNUMX jedinců. Rys iberský je uveden v příloze I úmluvy CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin) a v seznamech Světové unie na ochranu přírody (IUCN) v kategorii I (ohrožená zvířata).
Existuje program chovu těchto koček v zajetí. Španělsko plánuje zřídit speciální centrum, kde budou chováni zástupci tohoto druhu, podobné centrum se plánuje také pro Portugalsko. První případ odchovu rysa iberského v zajetí se vyskytl 29. března 2005 a v roce 2006 se v zajetí narodila 4 koťata. V poslední době se podařilo zavést chov rysa iberského v zajetí ve Španělsku a vypustit jej do volné přírody s exportem do Portugalska. Zoologové zjistili, že po neustálém a trvalém poklesu populace rysa od roku 2002 do roku 2012 se nyní jeho populace začíná postupně zotavovat. To poskytlo vědcům důvody ke snížení klasifikace druhu z kriticky ohroženého na jednoduše ohrožený.
A přesto by podle předpovědí vědců mohl rys iberský vyhynout za pouhých 50 let. Zjištění vědců bylo zveřejněno v časopise Nature Climate Change. Důvodem nevyhnutelného úhynu rysa je snížení populace divokých králíků, kteří tvoří 80–99 % jeho potravy. Divoký králík zase vymírá kvůli nadměrnému lovu, myxomatóze, která byla přivezena z Ibérie do Francie v roce 1952, a hemoragické horečce a také ztrátě přirozeného prostředí v důsledku změny klimatu. Vědci varují, že všechny pokusy zastavit vymírání rysa iberského budou odsouzeny k neúspěchu, pokud nebude zohledněn faktor změny klimatu a její dopad na populaci tohoto zvířete. Rys iberský se ukázal být méně flexibilní ve výběru potravin a nadále se živí králíky i v podmínkách prudkého snížení jejich počtu. Kvůli své malé velikosti nemůže lovit velká zvířata.
Zajímavé je, že němečtí zoologové použili zabijáky Triatominae k záchraně rysa iberského (který je ohrožený). Hmyz byl použit jako injekční stříkačky k odběru krve samicím podezřelým z březosti, uvádí Science News. Jak známo, kvůli stresu a nezkušenosti mláďata rysů poměrně často přicházejí o první vrh, a proto vědci zvířata sledují a snaží se vystopovat všechny březí samice. K potvrzení březosti je nutný krevní test, ale k provedení tohoto postupu pomocí běžné injekční stříkačky musí být zvířata anestetizována, což může vést ke stresu, zvyšujícímu riziko potratu.
Krvosající brouci z podčeledi Triatominae nebyli vybráni náhodou. Proboscis tohoto hmyzu je přibližně 30krát tenčí než jehla běžné injekční stříkačky. Do těl obětí také vstřikují speciální látky, díky nimž zvířata kousnutí necítí. Tyto brouci jsou větší než komáři a jsou schopni sát více krve, ale je mnohem snazší je chytit. K odběru krve na analýzu umístili zoologové hmyz do speciálních výklenků s mřížkami v korkových deskách pokrývajících podlahu místnosti, ve které rysi žili. Když si zvířata lehla na podlahu, hmyz je prokousal mřížemi a poté vědci mříže zvedli, hmyz sesbírali a zvířatům extrahovali krev z břicha. Je třeba poznamenat, že štěnice injekční stříkačky používali vědci po dlouhou dobu, dokud nebyl vyvinut nový test, který umožňuje určit těhotenství analýzou exkrementů rysa.