PEŘENÍ DRAVCI (NEPŘÁTELÉ HOLUBŮ). Holubi od A do Z
Který chovatel holubů neutrpěl ztráty způsobené opeřenými dravci? Mnoho lidí má malé nebo žádné znalosti o nepřátelích holubů, proto jim obecně říkají „kobets“, nevědí, jak rozeznat skutečné nepřátele svých mazlíčků podle letu, neznají biologii predátorů, a přesto není mezi nimi tolik nepřátel holubů.
Sokol, malý sokol, létá na Ukrajinu v březnu-dubnu. Živí se myšmi a velkým hmyzem a hnízdí na vysokých stromech v dubových lesích. A přestože je to dravec, je to užitečný pták, nikdy neloví holuby, za žádných okolností by sokol neměl být vyhuben. Je třeba si uvědomit, že hubení predátorů není způsob ochrany holubů.
Jací predátoři ohrožují holuby, mláďata domácích zvířat, ale i pernatou zvěř (křepelky, koroptve, malé kachny)? Každý druh predátora má své vlastní způsoby a techniky získávání potravy pro sebe a svá kuřata. Mají zvláštní stavbu nohou a zobáku: nohy jsou krátké a silné, drápy jsou dlouhé, ostré, zakřivené; zobák je poměrně krátký, háčkovitého tvaru a má ostré řezné hrany. Sokol stěhovavý má na hraně vrcholu zobáku ostrý zub.
Obvykle dravec, který zahlédl svou kořist, se na ni vrhne shora, „aby ji ukradl“. Jestřáb nebo sokol stěhovavý dokáže spatřit kořist na vzdálenost až 2,5 km. Jejich oči jsou umístěny mírně vpředu, což umožňuje vidět oběma očima současně. Všichni ostatní ptáci mají oči umístěné po stranách hlavy. Dalekozrakost je charakteristická pro všechny opeřené dravce.
Je třeba mít na paměti, že vzlétnout mohou pouze velcí dravci, sokol stěhovavý nemůže. Největší nebezpečí pro holuby je jestřáb. Přes zimu migruje a často se objevuje nečekaně. Predátor letí nízko a rychle mává křídly. Samice je větší než samec. Poznat tohoto jestřába za letu není těžké. Má krátká zaoblená křídla a dlouhý ocas, hlava je načernalá, tmavší než hřbet a barva opeření je tmavě šedá. Délka těla dosahuje 5 cm, charakteristický je bílý nadočnicový pruh, na hrudi a břiše odstávají tmavě hnědé příčné pruhy. Tento druh jestřába se dělí na řadu poddruhů, z nichž každý žije ve specifických oblastech. Jestřáb se vyskytuje v lesní zóně a horách Krymu, Kavkazu a Karpat. Hnízdí si na vysokých stromech. Nedávno se začal usazovat v blízkosti velkých měst. Usazuje se i na zvonicích a televizních věžích a odtud podniká své pirátské nájezdy na holuby. Létá rychle a vyhýbavě.
Dalším neméně nebezpečným nepřítelem holubů je sokol stěhovavý. Ornitologové nazývají tohoto vznešeného sokola synem slunce. Sokol stěhovavý se živí výhradně ptáky, je to typický ornitofág. Kořist chytá pouze za letu a nikdy neútočí na sedícího. Sokol vzlétne vysoko a rychle se vrhne na holuba shora a zasáhne oběť drápy zadních prstů a tlapkami přitisknutými k tělu. Taková rána bývá smrtelná. Pomocí elektronického zařízení vědci měřili rychlost letu sokola stěhovavého. Ukázalo se, že při úhlu náklonu 45° může sokol stěhovavý dosáhnout rychlosti až 380 km/h. To však pro něj není limit. Útočí na svou kořist ve vertikálním pádu z výšky 2 km a je schopen letět rychlostí 390 km/h. Ale v horizontálním letu sokol stěhovavý nedokáže uletět ani 120 km. Tato manévrovatelnost se vysvětluje zvláštnostmi exteriéru a konstituce. Hustý, s úzkými a ostrými křídly, krátkými ocasními pery, sokol stěhovavý je ve vzduchu velmi pohyblivý. Za letu se sokol stěhovavý snadno pozná podle častého mávání napůl ohnutých křídel. Délka těla dravce dosahuje 60 cm, na tvářích jsou charakteristické tmavé „fúzy“, viditelné i za letu. Sokol stěhovavý je vzácný pták. Vyhýbá se hustě osídleným oblastem. Hnízdí v lesích, zimuje mimo naši republiku, někteří jedinci migrují na zimu do jižních oblastí. Někdy zalétne do obydlených oblastí a poté napadne holuby.
Černý drak mnohem rozšířenější než sokol stěhovavý. Délka těla dosahuje 55–60 cm, rozpětí křídel je 145–160. Charakteristickým znakem draka je ocas s malým zářezem, dobře viditelným za letu. Vzhled draka nad obydlenou oblastí vždy způsobí strašlivý rozruch mezi kuřaty. Dokáže popadnout kuře na dvoře, občas napadne holuby a živí se hlavně hlodavci, žábami a dokonce i mršinami.
Vznáší se ve vzduchu na roztažených křídlech. Opeření: hřbet tmavě hnědý, hruď hnědá, břicho znatelně světlejší.
Červený drak nalezený v západní části Ukrajiny, samostatný druh. Je větší než černý a má hlubší zářez na ocase. Na vnitřní straně křídel jsou patrné bělavé skvrny. Vzácný pták, který potřebuje ochranu.
Hobby mezi holubáři se mu říkalo sokolník. Je skutečně trochu podobný sokola stěhovavého, ale liší se červenými „kalhotami“ a je menší velikosti. Dlouhá křídla, krátký ocas, kontrastní barva peří a široké „fúzy“ jej odlišují od ostatních sokolů. Tmavě šedá barva peří se zdá z dálky černá. Na zimu odlétá do Afriky a v dubnu přilétá do Ruska nebo na Ukrajinu. Jeho hlavní potravu tvoří drobní ptáci (špačci, drozdi, vlaštovky), které chytá za letu a požírá je na vzduchu. Hobby cíleně neloví holuby, ale pokud se vyděšené hejno rozprchne různými směry, může holuba popadnout. Nepohrdne velkými brouky, vážkami a kobylkami. Hnízdí především v lesostepích s řídkými keři, ve kterých žije mnoho drobného ptactva. Stejně jako sokol stěhovavý, i sokol hobby létá rychle a svižně. Rozeznáte ho podle dlouhých srpovitých křídel.
Krahujec Od jestřába se liší menší velikostí těla, jehož délka nepřesahuje 36–43 cm Samice krahujece je větší než samec, občas napadá holuby. Tělesná hmotnost dravce se pohybuje v rozmezí 280–290 g. Délka křídla krahujece je 26 cm, samec má šedý hřbet, břicho je poseto červenou příčnou kresbou. Samice má hnědý hřbet, bílé břicho, s hnědou příčnou kresbou. Samec má bílé „obočí“ a bílé pruhy na zadní straně hlavy, to vše samičce chybí. Ocas krahujce je na rozdíl od jestřába, u kterého je zakulacený, rovně střižený, což je dobře vidět za letu a lze je snadno rozlišit.
Krahujec rychle letí mezi stromy nebo nad domy a vydává ostrý výkřik „kop-kop-kop“. Jedná se o obratného a asertivního dravce. Oběť nečekaně chytí, kořist popadne, za letu zabije, odnese na odlehlé místo, oškube, jako to dělají téměř všichni ptačí dravci, a sežere, přičemž odtrhává malé kousky masa. Někdy v nadšení z honičky vletí do místnosti za svou obětí.
Moták bahenní nebo rákosový, jako Hobby neloví cíleně holuby, ale pokud se naskytne příležitost, nevynechá ho. Když letí do obydlených oblastí ve venkovských oblastech, objeví se náhle, dokonce i v přítomnosti lidí. Kořist většinou nosí v zobáku a sní na zemi. Od ostatních predátorů se snadno odlišuje rezavě hnědým opeřením a zvláštním stylem letu. Létá nízko nad zemí, velmi hladce. Kalousi ničí především volně žijící ptactvo, což způsobuje značné škody loveckému průmyslu. Ostatní druhy motáků (stepní, luční a polní) nejsou pro holuby nebezpečné. Holuby je třeba chránit před útoky predátorů tím, že je vyplaší, ale za žádných okolností by je neměli vyhubit. Přínos, který přinášejí v přírodě, je významnější než náhodná ztráta jednoho méněcenného holuba, protože slabí ptáci vždy padnou do spárů predátorů.
Holuby by se neměli zvedat do vzduchu (pronásledovat), když predátoři migrují na podzim a brzy na jaře.
Škody způsobené kočkami, krysami, fretkami a kunami se nedají srovnávat se škodami způsobenými opeřenými dravci. Bez nadsázky lze říci, že na nemoci uhyne méně holubů než na vyjmenované predátory savců.
Kuna kamenná. Silné, štíhlé a pružné zvíře. Leze pomocí ostrých drápů. Některé exempláře dosahují délky 40–60 cm, živá hmotnost je 30 kg. Pro holuby je to smrtelný nepřítel. Tento původní obyvatel obydlených oblastí proniká i do velkých měst. Na rozdíl od kuny borové – obyvatele lesů – zanechává na sněhu hladkou stopu, zatímco kuna lesní má podrážku pokrytou srstí, která je na sněhu dobře vidět. Pro kunu je důležité, aby jí dírou prošla hlava a protáhlé tělo bez problémů projde. Pokud kuna znovu nevleze do holubníku, který vyplenila, pak se krysa systematicky snaží dostat dovnitř a hledá místa, kde by mohla vykousat díru pro vstup.
Šedá krysa obvykle bydlí v budovách (kolny, stodoly), ve stropech obytných budov. Nejškodlivější z hlodavců. Krysa šedá je mnohem menší než kuna, ale dokáže způsobit obrovské škody. Jediným způsobem, jak ochránit holuby před útoky potkanů, kterých se obvykle dopouštějí v noci, je vyloučit jakoukoli možnost jejich vstupu do holubníku.
černá fretka – velmi nebezpečný predátor. Liší se tím, že většinou šplhá do holubníků umístěných nízko u země. Fretka vyhrabe díru, aby se dostala dovnitř, jak to obvykle dělá v kurnících. Dodržuje ale dobré sousedství a nikdy nevykrade kurník nebo holubník poblíž svého doupěte.
Divoké kočky, opuštěné svými majiteli, se zabydlují na půdách a opuštěných hospodářských budovách a představují pro holuby velké nebezpečí. Takové kočky je chytají přes den i na střechách domů. Do holubníku se většinou dostávají otevřenými vchody, které duchem nepřítomný amatér zapomene zavřít. Kočka uvězněná v holubníku ničí holuby ve velkém a dusí spěchající ptáky v dravé horlivosti. Často, pokud se jí nezabrání, zůstane vyčerpaná žena ležet poblíž svých obětí.
Je nutné vyloučit možnost vstupu predátorů do holubníku.
Tento text je informační list.