Největší pavouk světa se sotva vejde na talíř – BBC News Russian Service

Jméno rodiny vyvolává asociace s krutými predátory, a to z dobrého důvodu. Takovým pavoukům se říká „vlci“, protože loví – na rozdíl od svých ostatních příbuzných – velmi aktivně a vrhají se na svou kořist, místo aby na ni čekali v síti.

Mají však také vážné rozdíly od skutečných vlků. Pavouci loví individuálně spíše než ve smečkách, takže raději přepadnou nebo pronásledují kořist na krátkou vzdálenost.
A jejich kořistí samozřejmě nejsou savci, ale stonožky.
Nejcharakterističtějším znakem vlčích pavouků je struktura jejich očí. Nad čtyřmi malými očima jsou dvě velká a dvě menší oči korunují tuto pyramidu a zostřují vnímání predátora.
Vynikající vidění umožňuje Hogna ingens lovit hbité brouky a dokonce i malé ještěrky.
Ochránci přírody však dnes s obavami sledují největšího pavouka v Evropě. Je klasifikován jako kriticky ohrožený, protože jeho unikátnímu biotopu hrozí vymizení v důsledku přemnožení invazních druhů trav.
Jeden z největších asijských pavouků, Heteropoda maxima (také známý jako obří pavouk lovec), také žije na těžko dostupných místech.

Rozpětí jeho nohou dosahuje 30 centimetrů: podle tohoto ukazatele nemá na světě obdoby.
Jako každý sebeúctyhodný pavouk z pohádky žije v jeskyni.
V roce 2001 objevil Peter Jäger tento druh ve sbírce Národního přírodovědného muzea v Paříži a poté odcestoval do odlehlých částí Laosu, aby ho viděl na vlastní oči v jeho přirozeném prostředí.
Proč tento pavouk dorůstá do takové velikosti, se stále neví.
„Je těžké najít jasné vysvětlení,“ říká Yager, „ale myslím si, že v případě Heteropoda maxima je jeden z důvodů pravděpodobně spojen s jeho jeskynním životním stylem. Je zde méně kořisti než venku, což znamená, že pavouk roste pomaleji a možná proto je nakonec tak velký.“
Sláva obřího loveckého pavouka už bohužel vedla k hrozným následkům. Podle Yagera populace klesá kvůli neregulované poptávce obchodníků se vzácnými zvířaty a hmyzem.
V Austrálii se vyskytují i velcí lovečtí pavouci, kteří se obvykle schovávají pod uvolněnou kůrou stromů, ale někdy jejich dlouhé nohy vykukují zpoza nástěnných hodin a dokonce i za slunečními clonami v autech.
Loví škodlivý hmyz, jako jsou mouchy, a proto je lze považovat za docela užitečné tvory.

Ale jejich odpudivý vzhled – něco jako krab s rozpětím nohou až 16 centimetrů – a schopnost bolestivě kousat pachatele činí z těchto pavouků spíše nepříjemné sousedy.
Přestože se lovec pavouk pyšní nejdelšíma nohama, skutečnými šampiony v těžké váze jsou samozřejmě tarantule.
Jedním z největších žijících pavouků v Africe je Pelinobius muticus neboli tarantule královská. Má červenohnědou barvu jako rez a rozpětí nohou dosahuje 20 centimetrů.
Ve volné přírodě si vyhrabává noru na travnatých plochách a kolem jejích okrajů a stěn spřádá sítě k lovu.
Paviáni jsou díky své impozantní velikosti velmi oblíbení jako domácí mazlíčci, ale jejich charakter není vůbec domácí.
Ne náhodou se jim přezdívalo paviáni: opice vesele žerou pavouky tohoto druhu, a tak se paviáni sklípkani zuřivě brání před primáty, včetně lidí.
Pokud se dostanete do blízkosti sklípkana paviána královského, vztyčí se, předvede své chelicery (ústní přívěsky) a vydá hlasité „syčení“, zvuk vydávaný třením nohou o sebe.
Mezi sběrateli je velmi ceněný i další druh afrického sklípkana. Mnoho podvodníků aktivně prodává „supervelké“ Hysterocrates hercules (pavouci paviáni Hercules) na internetu, ačkoli byli naposledy spatřeni ve volné přírodě v roce 1900.
„Hysterocrates hercules – jméno je delší než samotný pavouk! “Směje se Richard Gallon z British Society of Arachnology. “Jediný přeživší exemplář má největší chitinózní krunýř ze všech afrických pavouků, ale v Africe jsou tarantule, které jsou těžší a mají delší nohy.”
Jediný zástupce Hysterocrates hercules je uložen v lihu v Natural History Museum v Londýně a v nejbližší době se neočekávají žádné nové nálezy.
“Hysterocrates hercules byl objeven ve střední Nigérii.” Politická situace je tam v současnosti turbulentní a výzkumníci by neměli riskovat své životy, aby tam šli, vysvětluje Gallon. “Navíc sklípkana lučního není snadné najít: hledání i zkušenému týmu často trvá několik hodin.”
V roce 2011 uspořádali zaměstnanci Přírodovědného muzea za přítomnosti odborníka z Guinessovy knihy rekordů „otevřený souboj“.
Porovnali rozměry svého exempláře pavouka Herkula s goliášskou tarantulí konzervovanou v alkoholu.
Problém byl nakonec vyřešen: Hysterocrates hercules se ukázal být třikrát menší než Goliáš.
Je jasné, že pavouk tarantule Goliáš nedostal své jméno pro své krásné oči. Jeho rozpětí nohou je 28 centimetrů, o něco méně než u obřího loveckého pavouka, ale jeho stavba těla je mnohem „vyživenější“.
Otázka maximální velikosti sklípkana je velmi živě diskutována zejména mezi chovateli. Ale jeden z největších pavouků chovaných v zajetí jménem Rosie byl oficiálně zaregistrován odborníky z Guinessovy knihy rekordů. Vážila 175 gramů a na délku měla téměř 12 centimetrů.

Goliath tarantule jsou v přírodě vzácné. Žijí v horských tropických lesích Jižní Ameriky a jsou noční.
Aby si udrželi tvar, jedí téměř nepřetržitě. ale většinou žížaly.
Jméno, vhodnější pro druhořadý horor, dali tomuto pavoukovi první badatelé: tvrdili, že kdysi viděli sklípkana zabít kolibříka.
Ilustrátorka a entomoložka Maria Sibylla Merian ztvárnila tuto scénu v jednom ze svých děl a tato kresba se rychle stala velmi populární.
Ve skutečnosti tarantule goliášová loví na zemi, takže ptáci pravděpodobně nebudou častou součástí její stravy.
Ale je známo, že tito nenároční pavouci s radostí jedí žáby, ropuchy, ještěrky a malé myši.
Samozřejmě, že díky této stravě dorůstají pavouci do obrovských rozměrů, ale zároveň se stávají viditelnější kořistí pro dravé savce a ptáky.
Měli štěstí, že jim příroda poskytla výbornou ochranu.
„Velké jihoamerické druhy mají na břiše dráždivé chlupy, které seškrabávají prudkými pohyby zadních nohou,“ vysvětluje Gallon. “Tyto drobné chloupky stoupají do vzduchu a usazují se na sliznicích potenciálních pavoučích nepřátel a odpuzují je.”
No, všechno je správně: skutečný obr musí být nejen obrovský, ale také chlupatý.